265 0081 00 01 15 47 Still008

Glassklare fordeler

Før ble isolerglassruter sett på som problemavfall. Nå er det samme glasset en råvare for isolasjonsprodusenten Glava, og en inntektskilde for Norsk Gjenvinning.

Glava produserer isolasjonsprodukter som mineralull. En av de viktigste ingrediensene er glass. Der de før brukte nytt, jomfruelig glass i mineralullen har Glava funnet en bedre kilde. Gjenvunnet isolerglass fra bilruter er både rimeligere og mer miljøvennlig, og står i dag for en tredel av alt glass Glava bruker i sin produksjon. 

– Vi har erstattet en ikke-fornybar ressurs med returglass, og i tillegg kan vi holde en lavere smeltetempratur i vår produksjon når vi anvender dette glasset. Det sparer miljøet for store utslipp. Tiltaket har ikke bare lønnet seg for miljøet, men også for oss og for Norsk Gjenvinning. Glava energieffektiviserer Norge gjennom å isolere norske hjem. Og det gjør vi med returglass, sier Jon Karlsen, administrerende direktør i Glava.  

Tidligere ble isolerglass sett på som problemavfall. Et nytt gjenvinningsanlegg i Fredrikstad kutter opp isolerglasset fremfor å sende det til forbrenning. De knuser glasset og selger det til Glava.

– Vi får mindre transport i egen regi fordi vi eksporterer mindre til forbrenning i Tyskland og Finland. Glava reduserer sitt transportbehov siden de får kortere transportvei til disse råvarene. Viktigst er likevel at Glava kan redusere bruken av jomfruelige råvarer, sier Thomas Mørch, sjef for bærekraftig forretningsutvikling i Norsk Gjenvinning til Aftenposten. Han fortsetter:

– Vi har også skapt fem nye arbeidsplasser, og økonomisk tjener vi penger på noe som før var en kostnad – og Glava får rimeligere råvarer enn de hadde før.